Boostervaccinatie herfst

De vaccins tegen COVID-19 bieden uitstekende bescherming tegen ernstige ziekte na een COVID-besmetting. Die bescherming is hoog voor alle varianten van het virus die we tot nu toe kennen. Na een aantal weken begint de bescherming geleidelijk aan af te nemen. Vooral de bescherming tegen besmetting en milde ziekte, maar ook in mindere mate tegen zware ziekte. Tegelijk worden in de herfst en winter meer besmettingen verwacht. Daarom lanceert de Vlaamse regering de herfstcampagne met als slagzin: 'onderhoud is de beste bescherming'. 

Start vanaf 12 september

Inwoners uit Kortrijk, Kuurne en Harelbeke ontvangen vanaf deze week een uitnodigingsbrief. De eerste afspraken worden gepland vanaf 12 september. Dat geeft de vaccinatiecentra voldoende tijd om alle kwetsbare personen nog in september langs te laten komen. Tegelijk zullen de vaccinaties vanaf dan waarschijnlijk al kunnen gebeuren met vaccins die aangepast zijn aan de omikronvariant.

Extra kwetsbare mensen worden eerst uitgenodigd, zoals bewoners van woonzorgcentra, ouderen of mensen met gezondheidsproblemen. Ook de zorgprofessionals krijgen voorrang. Daarna volgen uitnodigingen voor alle andere inwoners vanaf 18 jaar. Tegen eind oktober zouden alle volwassen inwoners van Kortrijk, Kuurne en Harelbeke de kans gekregen moeten hebben om zich te laten prikken.

Net als bij vorige vaccinatiecampagnes kan je je via QVAX aanbieden om snel opgeroepen te worden als er een plaats vrij is in het vaccinatiecentrum. Schrijf je in op qvax.be

Dit vaccin is niet verplicht, maar wel aanbevolen. Het is ook nog altijd gratis. Factoren die je in overweging kan nemen bij jouw keuze, zijn de eigen gezondheidstoestand of regelmatige contacten met kwetsbare personen. 

Wanneer en waar? 

Op de uitnodiging staat geen datum en tijdstip. Het is nodig om zelf de afspraak vast te leggen. Dat kan via de link in de uitnodigingsbrief of via het callcenter. Het callcenter is bereikbaar op 056 24 40 00 van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 en van 13 tot 17 uur. 

Alle info op laatjevaccineren.be