Boostervaccinatie (derde prik)

De tijd tussen de basisvaccinatie en de boosterprik met Janssen (1 prik) is minstens 2 maanden, voor AstraZeneca, Pfizer en Moderna (2 prikken) is dit 4 maanden. 

In VAXPO wordt de derde prik gegeven met het Moderna vaccin, onafhankelijk van het type dat je kreeg bij je 1ste en/of 2de prik. Het gaat om een halve dosis (zie onder).

Het kan dus dat je een ander type vaccin als booster krijgt dan het vaccin dat je kreeg voor je basisvaccinatie. Ongeacht het type vaccin dat bij de eerste en tweede prik gegeven werd, zal je in VAXPO voor je booster een extra dosis van het vaccin van Moderna (mRNA-vaccin) krijgen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een extra dosis van een mRNA-vaccin kan zorgen voor een betere immuunrespons.

Halve dosis Moderna volstaat

Je krijgt een dosis die de helft (50 µg) is van de twee dosissen die je eerst kreeg voor je basisvaccinatie. Studies tonen aan dat die “halve” dosis  voldoende is om je immuniteit terug naar het hoogste niveau te brengen. Het Europese Geneesmiddelenagentschap heeft die studies geëvalueerd en de 50 µg-dosis goedgekeurd voor gebruik.

Certificaat na je boosterprik

Na je boosterprik krijg je een nieuw vaccinatiecertificaat (sinds 2 december met nummering 3/3. Heb je nog een certificaat van je booster met nummering 2/2? Klik in je app op "controleer op nieuwe certificaten").  Meer over het certificaat